Állásfoglalás a szegedi Nemzeti Légió megalakulásáról

Aki megbotránkoztat egyet ama kicsinyek közül, (…) jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakára, és a tengerbe vetik.” (Márk evangéliuma 9. rész, 42. vers)

Kétségtelen, hogy az ügyetlenül, vagy éretlenül megválogatott szavainkkal képesek vagyunk botránkozást okozni a legszűkebb, vagy tágabb környezetünkben, bár ártó szándékunk nem volt. A fent idézett evangéliumi szakasz arról szól, hogy bármely látszólag ártatlanul kimondott szó malomkövet von maga után, ami a védtelenekkel, a gyengébbekkel, a kisebbekkel szemben érvel és megvonja a közösségi érvényességet tőlük. Eszerint tehát jobb a föllelt botránykeltést mielőbb eltávolítanunk magunkból, mert valóban, „jobb sántán bemenni az életre, mint két lábbal vettetni a gyehennára” (Jézus, uo. 9. rész, 45. vers).

Most azért szólalunk fel, mert a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) által létre hívott Nemzeti Légió (NL) szegedi felavatása előre megfontolt ártó szándékkal, a legkiszolgáltatottabbakat megfélemlítve gyilkos indulatokat fűtve uszít számos honfitársaink ellen a hétvégén. Nem felejtjük el a Tatárszentgyörgy nevével fémjelzett, rasszista szándékból ártatlan cigányok és kiszolgáltatottak ellen elkövetett gyilkosságokat. Nem kérünk azokból, akik másoknak a még ki nem aludt félelmeit és gyászát, hazánk nehéz sorsú közösségeit a hatalomszerzés eszközének tekintik, miközben az ártatlanul meggyilkoltak és a gyászoló hozzátartozóik emlékezetét lábbal tapossák.

Szeged felelős polgáraként, keresztény hitünk kényszere alatt elítéljük a MHM és a NL cigány és más honfitársaink elleni garázdaságra biztató akcióját, és annak mindennemű nyílt, vagy burkolt (politikai, médiabeli) támogatását.

MET Szegedi Egyházközség